Неділя, 23.02.2020, 19:33
Логін:
Пароль:
Головне меню
Календар подій
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Block title
Головна » 2012 » Січень » 6 » Різдвяний Святвечір
10:11
Різдвяний Святвечір

У Україні вечірня трапеза на Святвечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями й обрядами. Обов'язково на столі повинно бути дванадцять страв - на честь дванадцяти апостолів.

Вечір 6 січня - Різдвяний святвечір, переддень Різдва Христового. У народі його також називають "коляда". Святвечір - заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було приймати лише так зване сочиво - розмочені зерна пшениці з медом і фруктами. Ця традиція і дала назву святу.

У Різдвяний святвечір до "вечірньої зірки" нічого не їли і не сідали за стіл. З появою ж на небі першого вогника, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя, можна починати святкувати.

За традицією кожен член родини в цей вечір повинен бути вдома, причому не можна спізнюватись до святкового столу, бо будеш весь рік блукати. Під час вечері не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти.

У переддень Різдва в старовину обов'язково клали на стіл пучок свіжого сіна - на згадку про ясла, у які поклали новонародженого Ісуса. Стіл накривали білою скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв - за кількістю апостолів - і всі страви були пісними. Найголовнішим стравою на столі цього вечора є кутя. Протягом 12 днів, у які тривають святки, аж до Водохреща, кутя повинна стояти на найпочеснішому місці в будинку.

12 головних страв на різдвяний Святвечір

1. Кутя - Варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом - це сакральна частина Святої вечері. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед - символ чистоти, Божого слова.

2. Горох - символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

3. Капусняк - капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи.

4. Борщ - символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув із родинного дому або доброго християнського суспільства. Різдв'яний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір. Він ще символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

5. Голубці - сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб - символ Божої любови, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.

6. Риба - у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС - ім'я Ісуса читається як "риба". Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть "ловцями людей". Віруючі, учні Христа, як і Він самих, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у "воді вчення". Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.

7. Вареники - символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі".

8. Млинці - своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.

9. Каша - символізує продовження роду, це Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса. Каша є символом загального союзу людей завдяки освяченню людського роду, що до нас прийшло через втілення Сина Божого.

10. Пиріжки (коржі) - символ, здоров'я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

11. Узвар (узвар, вода) - представляє життя, яка надає кожній людині. Свята вода є символом очищення тіла і душі.

12. Пампушки - святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від "святого", і звідси пампух - символ свята, радості, які Богом даровані людям.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, за віруванням українців, також приходили на різдвяну кутю, діти несли вечерю своїм хрещеним, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби, а молодь йшла колядувати.
Категорія: Свята та привітання | Переглядів: 832 | Додав: Admin | Теги: Святвечір, різдво, свята, Різдвяний Святвечір | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]