Неділя, 25.02.2018, 06:00
Логін:
Пароль:
Головне меню
Календар подій
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Продавець продовольчих товарів

Фахівець готується для професійної діяльності у сфері обслуговування. Праця робітників торгівлі складна і об'єднує обслуговування покупців, різноманітні робочі операції щодо приймання товарів, їх сортування, зберігання, переміщення, підготовки до продажу.

Центральною фігурою торгівельного залу магазину є продавець. Продавець пропонує і показує покупцеві товар, проводить консультації щодо властивостей, смакових особливостей, кулінарного при значення і споживчої цінності окремих видів товарів. Пропонує нові, взаємозамінні товари та товари супутнього асортименту. Нарізує, зважує й пакує товар. Підраховує вартість покупки, перевіряє реквізити чеків, видає покупку. Працює на ЕККА.


Продавець дотримується правил торговельного обслуговування населення, правил продажу продовольчих товарів, санітарно - гігієнічних правил, правил норм і охорони праці, техніки безпеки та протипожежного захисту, правил етикету та естетики торгівлі.

Загальна характеристика професії:
  • виступає посередником між виробниками товарів та населенням;
  • спілкується з покупцями, рекламує товар;
  • приймає розрахунки від та постачальників;
  • стежить за своєчасним поповненням запасів товарів на прилавка магазину, термінами їх реалізації;
  • оформлює прилавкові вітрини;
  • підготовка і трудова діяльність продавця спеціалізується за предметними ознаками: продавець промислових, продовольчих і змішаних товарів.

Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця:
  • стійкість уваги;
  • хороша довготривала і оперативна пам'ять;
  • арифметичні здібності;
  • окомір;
  • точне просторове сприйняття величини і форми предмету;
  • чітка дикція;
  • емоційна стійкість;
  • спостережливість;
  • комунікабельність;
  • чесність.

Вимоги до професійної підготовки:
  • хороша підготовка із математики (навики усної лічби), хімії і т.п.;
  • знання у галузі товарознавства;
  • правила торгівлі товарами певної групи, їх асортимент, призначення, способи використання і догляду за ними, терміни зберігання;
  • вимоги, що пред'являються до якості товару;
  • бути обізнаним щодо стану споживацького попиту.

Медичні протипоказання. Робота протипоказана людям, які страждають на такі захворювання:
  • опорно-рухового апарату;
  • хронічні інфекційні захворювання;
  • шкірну алергію;
  • екзему кистей рук;
  • епілепсію;
  • різко виражені неврози;
  • зниження слуху на обидва вуха;
  • які є бактеріоносіями;
  • хвороби серцево-судинної системи, якщо робота вимагає значного фізичного напруження.

Вищі навчальні заклади, де можна продовжити навчання за фахом:

Дніпродзержинський комерційний технікум. 51925, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Коваленко, 10, тел.(05692)3-73-54; (05692) 3-73-52, E-mail: dkt@dnepro.net; Web-сайт: www.dkt.dnepro.net

Дніпродзержинський економічний коледж Дніпродзержинського державного технічного університету. 51911, Дніпропетровська область, м.Дніпродзержинськ, вул. Аношкіна, 102, тел. (05692) 3-16-41, E-mail: tet_ddtu@ukr.net; Web-сайт: http://dek-ddtu.dp.ua

Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля. м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 18, тел. (056)370-36-21, (0562)31-24-40, E-mail: abit@duep.edu Web-сайт: http://www.duep.edu

Полтавського університету економіки і торгівлі. 36014, м. Полтава, вул. Коваля, 3, Web-сайт: http://www.pusku.edu.ua