Понеділок, 23.10.2017, 00:38
Логін:
Пароль:
Наші професії
  • Верстатник широкого профілю, оператор верстатів з програмним керуван-ням, контролер верстатних та слюсарних робіт
  • Електрогазозварник; Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах
  • Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування
  • Столяр. Паркетник
  • Маляр. Штукатур. Плиточник
  • Продавець продовольчих товарів
  • Кухар. Кондитер. Офіціант
  • Конторський (офісний) службовець (бухгалтерія)
  • Машиніст бульдозера (гірничі роботи). Слюсар-ремонтник
  • Слюсар з ремонту автомобілів. Водій автотранспортних засобів (категорія "В","С")
  • Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва (категорія "А")
  • Оператор комп’ютерного набору. Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних
  • Машиніст екскаватора. Електрослюсар(слюсар) черговий та з ремонту устаткування. Електрогазозварник
  • Скловар
  • Погода в місті
    Календар подій
    «  Жовтень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031
    Розваги
    Архів новин
    Зараз на сайті

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0


    Кухар. Кондитер. Офіціант

    Кухарська професія – одна з самих почесних і шанованих. Від роботи кухаря залежить здоров'я та працездатність людини.

    Кулінарія вивчає раціональне приготування їжі з найменшими затратами праці, матеріальних цінностей і мінімальними втратами живильних речовин. В основі поварської справи лежить народна кухня і досвід кухарів - професіоналів.



    Кухар кондитер вміє вести процес первинної кулінарної обробки овочів, м'ясних, рибних продуктів, виготовляти порційні напівфабрикати, варити, смажити, тушкувати овочі, м'ясо, рибу, готувати холодні страви і закуски, перші страви, кондитерські вироби, визначати якість приготовлених страв.

    Загальна характеристика професії:

    Кухар. Знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. у подію. Кухар вміє і знає як працювати на технологічному обладнанні. Без проблем складає меню, робить калькуляцію і складає технологічні картки. Вміє готувати, порціонувати і відпускати продукцію. Основний зміст функціональних обов'язків кухаря залежить від того, який кваліфікаційний розряд йому присвоєно.

    Кондитер. Готує за рецептурою різні види тіста, кремів, начинок. Замішує, збиває, розкачує і обробляє тісто, формує з нього потрібні вироби (торт, тістечко, печиво та ін.), випікає їх до готовності. Наповнює тістечка та торти кремом, помадкою, шоколадом, збитими вершками та ін. Перевіряє вагу готових виробів, що допомагає визначити, чи правильно була дотримана рецептура.

    Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця:
    • зорова, нюхова й смакова чутливість;
    • наочно-діюче мислення;
    • образна пам'ять;
    • творчі здібності;
    • естетичний смак;
    • акуратність;
    • вимогливість;
    • відповідальність.

    Вимоги до професійної підготовки. Повинен знати:
    • рецептури, технологію виготовлення всіх видів страв та кулінарних виробів;
    • особливості виготовлення національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;
    • зміни, що відбуваються з білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, речовинами для фарбування та іншими речовинами, що містяться в - продуктах під час теплової обробки;
    • правила оформлення та подання страв на замовлення, фірмових страв;
    • правила та прийоми розроблення рецептур і технологій страв й кулінарних виробів, в т.ч. з використанням новітніх технологій;
    • технологію використання нетрадиційної сировини у виробництві продукції ресторанного господарства;
    • правила складання святкового, банкетного меню;
    • способи усунення дефектів в готовій продукції; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
    • технічні вимоги безпеки праці;
    • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

    Вимоги до професійної підготовки. Повинен уміти:
    • готувати страви та кулінарні вироби із застосуванням різних способів обробки;
    • випускати холодні страви та закуски – овочеві, рибні, м’ясні салати;
    • варити бульйони та супи, різні соуси;
    • готувати другі страви в різному вигляді;
    • готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви;
    • оздоблювати різноманітні страви з овочів, грибів, риби, м’яса, птиці, субпродуктів
    • замішувати прісне та дріжджове тісто, виготовляти з нього вироби
    • готувати та оздоблювати торти масового попиту та на замовлення, різноманітні борошняні та кондитерські вироби: кекси, рулети, печиво, тістечка

    Медичні протипоказання:
    • яскраво виражені захворювання органів зору й слуху;
    • інфекційні захворювання;
    • шкірно-венеричні захворювання;
    • захворювання органів відчуття;
    • порушення опорно-рухового апарату, центральної нервової системи;
    • порушення вестибулярного апарату;
    • простудні й серцево-судинні захворювання.

    Вищі навчальні заклади, де можна продовжити навчання за фахом:

    Дніпродзержинський комерційний технікум. 51925, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Коваленко, 10, тел. (05692) 3-73-54; (05692) 3-73-52, E-mail: dkt@dnepro.net; Web-сайт: www.dkt.dnepro.net

    Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара. 49010, м. Дніпропетровськ, проспект Гагаріна, тел. ( 056) 374-98-00. Приймальна комісія: 8(0562) 33-58-84, Web-сайт: www.dnu.dp.ua

    Дніпропетровський факультет Київського національного університету культури і мистецтва. 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Карла Лібнехта, 9

    Дніпропетровський індустріально-педагогічний технікум. 49017, м. Дніпропетровськ, вул. Ногінська, 51

    Технологічний коледж Дніпропетровського державного аграрного університету. 49000, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 76

    Полтавський університет економіки і торгівлі. 36014, м. Полтава, вул. Коваля, 3, Web-сайт: http://www.pusku.edu.ua/